Podboški cegu

PODBOŠKI CEGU – MED DESETIMI NAJBOLJŠIMI V EVROPI

Spominek je delo članov Turističnega podmladka Osnovne šole Podbočje v sodelovanju s Turističnim društvom Podbočje, temelji pa na dediščini Podbočja z okolico.

Glina in opeke so nepogrešljiv del podboške preteklosti. Cerkev Sv. Križa v Podbočju je zgrajena iz 7 milijonov lokalno izdelanih opek, v kraju so bili lončarji prisotni že od nekdaj, opeka (okrušena, počena) pa je bila večnamenski predmet v vsakem gospodinjstvu.
Spominek je v osnovi podstavek za vročo posodo, lahko pa ga uporabimo na več drugih načinov, npr. kot grelec za noge, obtežilnik za papir, pripomoček pri samoobrambi…
Izdelan je iz opeke, ki je v bližini Podbočja pokrivala hišo dolga desetletja in s tem dobila nov namen.

Spominek ima prodajno vrednost 15,00€, k spominku je priložena deklaracija (predstavitev izdelka) v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.
Embalaža je flanelasta vrečka, ki je spomin šiviljam v drugi polovici 20 stoletja, ki so ostanke kosov blaga, ki so ga prinesle stranke, porabile za domače namene (krpe, vrečke za čaj, vrečka za opeko…). V večini primerov je bila to karirasta flanela.
Spominek prodajajo v Posavskem muzeju Brežice, na TIC Kostanjevica na Krki in na sedežu Turističnega društva (kontakt 031 767 679).

Predstavitev spominka:
PODBOŠKI CEGU
V preteklosti so predmete, ki so bili nepogrešljivi pri vsakdanjih opravilih in življenju, naredili sami, oz. so uporabljali predmete, katerih osnovni namen je bil čisto nekaj drugega. Torej so že takrat znali reciklirati, mi smo to le obudili. Glinen strešnik je skrajšan na dimenzije 20 X 15 cm, nanj je nalepljen bakren kovan znak Sancta Crus, dodani so podstavki iz filca, vse skupaj je zavito v lokalni časopisni papir ter povezano z vrvico, ki je na vrhu zapečatena. Spominek je spravljen v lični flanelasti vrečki.
Izdelek lahko uporabljamo kot:
podstavek za vroč lonec – LONCENOSEC,
grelec za noge – NOGOGRELEC,
pripomoček pri samoobrambi  – NAGLAVOPADEC,
orodje za tretje orehov – OREHOLOMEC, …

Opozorilo: kovina na opeki se lahko segreje, zato je potrebna previdnost pri rokovanju.

LONCENOSEC
(Še ni v SSKJ, pa še bo!)
Če je kaj dobrega v življenju (razen prekajenih svinjskih rebrc), so to počitnice pri stari mami. Pri tisti stari mami, kjer moraš zgodaj zjutraj okapat na njivo ali pa v plaste pospravljat otavo, ker za hosto že grmi … Pa te potem čaka velik kos v peči pečenega domačega, še toplega kruha, na debelo narezan špeh in naoljena šalotka. Zvečer pa kup na masti pečenih palačink in krompir na dolgi žup.
Večerja. Kje je podstavek? Kam naj dam lonc? Še včeraj smo dali prsiljeno zelje na mizo!?
Tu, v špajzi je CEGU, jaz sem ga spravila zraven kante za mast. Evo, stara mama, na mizi je …

NAGLAVOPADEC
(Še ni v SSKJ, pa še bo!)

Ne poznate me. Ime mi je Tine. Sem čist navaden kmečki pob. Mi pravijo, da sem že dovolj star, da se bo treba ženit. Da ne bom na koncu sam! Pa sem si našel eno, glih prava bo zame. Srečam en dan sosedovo Mici, tisto, ki ima ivo za ovinkom prec pri hrastu. Ne veste, katera? Tista, ja, ki ma nograd čisto na vrhu, pri križu. Me vpraša, če je kaj novega. Ja, ženil se bom. A res, a pol je tud teb CEGU na glavo pal?

NOGOGRELEC
(Še ni v SSKJ, pa še bo!)

Šporhat že ves dan greje in v kuhinji diši po proji in divki. Mleko je dovolj toplo. Stara mama v emajlirano posodo, že malo obtolčeno in zalotano (je še dobra, pravi stari ati, ne bomo kar metali) nadrobi kruh od srede in zalije z dišečo kavo. Kokar vsak večer. V miru povečerjata. Stara mama pospravi mizo, stari ati pa se počasi skloni in odpre spodnji ror. Vrata zaškripajo, malo bo treba podmazati. Vzame CEGU, ki ima svoj prostor zraven trsk za podkurit. Ovije ga v flanelasto capo, tako, iz katere je stara mama že pred leti naredila srajco. Ves dan ga je zeblo in z mrzlimi nogami ne bo mogel zaspati. Tudi na kašelj mu gre. Mogoče ga nocoj prisloni na prsi …

Predsednik TD Podbočje
Matjaž Jurečič

Mentorica turističnega podmladka na OŠ Podbočje
Suzana Čuš

Mediji poročajo o nas