Trg v Podbočju

Središče kraja je tlakovan vaški trg, ki je bil leta 1999 obnovljen, in je v ponos krajanom. Sredi trga kraljuje kamniti rimski lev, ki je včasih stal kot del nagrobnice na Starem gradu. Po stoletjih se je našel med oranjem. Orač je s plugom zadel v nenavadno velik kamen. Original je v Narodnem muzeju v Ljubljani.

Vaška lipa je bila posajena leta 1868.  Današnji obseg je preko 5 metrov, krošnjo smo malce prirezali a bo kmalu košata kot nekdaj, saj je drevo, kljub letom, še vedno vitalno.

Na delu trga, ki ga obvozi cesta stoji velika ter mogočna farna cerkev posvečena Sv. Križu. Današnja stavba velja za eno največjih cerkva pri nas. Cerkev s tremi oltarji krasijo vitražna okna.

Leta 1921 so sezidali Katoliški dom, ki je bil blagoslovljen 4. septembra 1921. V njem je bila športna dvorana za orodno telovadbo in hkrati kulturni dom, v prednjem delu pa trgovina Konzum. Med vojno je bil požgan. Večji del stavbe je danes kulturna dvorana, kjer lokalna društva pripravljajo prireditve.

Trg zaokroža župnijski dom. Je najstarejša zgradba v Podbočju, ki ji vaščani pravijo “farouž”. V kroniki je zapisano, da je leta 1600 požar požgal celo vas, samo ta hiša je “preživela”. Ima meter debele kamnite zidove in je v lasti župnije. Služila je za cerkvene potrebe in dom župniku. Sedaj stoji tu nov župnijski dom, ki je bil postavljen in blagoslovljen leta 2003.