Izleti

POT V GAZICEoznačena je z rumenimi tablami

Čas hoje: 2 uri
Zahtevnost: lahka
Potrebna oprema: športna obutev
Izhodišče: trg pred cerkvijo v Podbočju
Pot je možno tudi prekolesariti.

 

Opis poti: Izpred cerkve greste mimo Pošte, Osnovne šole in pokopališča do mostu na Brodu. Pri drugem odcepu zavijete desno na makadamsko pot, ki vodi mimo vasi Brod proti Velikem Mraševem. Vso pot je na vaši desni strani reka Krka, na levi pa mraševsko polje. Tik pred cerkvijo sv. Petra in Pavla  zavijete desno proti Krki in sledite oznakam (ob Krki zavijete levo). Na “perišču ob Krki” zavijete levo proti vasi in pred prvo hišo zavijete desno, tako da vas Veliko Mraševo obidete. Preko travnikov greste naravnost do gozda, zavijete levo preko gozda in pridete do asfaltirane ceste, kjer zavijete desno. Čez nekaj metrov vas pozdravi tabla Gazice. Vračate se po asfaltni cesti, ki vas pripelje v sredino vasi Veliko Mraševo. Na križišču zavijete levo in nadaljujete pot do središča vasi, kjer zavijete desno in pot nadaljujete do cerkve. Od tam se vračate po isti poti do trga v Podbočju. Za brez skrbnejšo pot priporočamo nasvet vodnika

Na spletnem portalu You tube pa si lahko ogledate kratek predstavitveni film o tej poti in se prepričate o lepotah in doživetjih, ki vam jih pot ponuja. 

https://www.youtube.com/watch?v=eJCabCOTIl0

 

Z BARVAMI NA POT

Turistično društvo Podbočje je že pred leti pripravilo brošuro Pešpoti Podbočja, ki jo lahko dobite v roke iz z njo potujete po naši krajevni skupnost. 

Zelene table vas bodo peljale čez Slinovko, pot je lahka, med 30 minutnim sprehodom lahko naberete travniško cvetje ali ob pravem času polno košaro gob. 

Po starograjski poti vodijo sive table, pot vam bo vzela dobro uro časa, razen če se ne boste predolgo zadržali v eni od mnogih zidanic na njej. 

Tudi modra barva vas vodi mimo vinogradov, traja dve uri in vam poleg cvička ponuja tudi ogled ribnika ter pogled na reko Krko. 

Rdeča pot vodi na Planino, višinska razlika je 762m, namenjena je tistim z malo več kondicija ali pa dovolj trme. 4 ure boste uživali v lepotah gričevja, nabirali kostanj,  gobe ali čemaž, opazovali srne in veverice ter se na koncu poti spočili ob nepozabnem razgledu na Krško polje.