Ogledi

Podbočje se ponaša z nazivom Najlepši izletniški kraj v letu 2012. 

Pridite, dobimo se pod levjo šapo!

Podbočje, vas z več kot 300 prebivalci, leži ob vznožju hriba Bočje. Prva pisna omemba datira v leto 1249, ko je kot soustanovitelj kostanjeviškega samostana podpisan Tomaž od Sv. Križa (danes Podbočje).

Krževci/Podbočjani smo prijazni in gostoljubni ljudje, ki vam s ponosom pokažemo: cerkev sv. Križa iz leta 1907, ki je največja v novomeški škofiji, repliko edinstvenega romanskega leva, ki krasi osrednji trg v vasi in je bil najden pod hribom Stari grad, 147 let staro vaško lipo, ki je v letu 2011 priznana kot drevesna naravna vrednota, gasilski dom iz leta 1908 s fresko sv. Florjana avtorja Mikija Mustra, kamniti most iz časa Ilirskih provinc (tehniški spomenik) ter Osnovno šolo Podbočje, ki je bila v letu 2011 nagrajena kot tretja najlepše urejena osnovna šola v državi.
Vas krasi 11 novih mostov, ki se bohotijo nad hudourniškim potokom Sušica. Infrastrukturna obnova je v letu 2009 polepšala kraj, krajani pa smo nove pridobitve ozaljšali z več kot 50 cvetočimi koriti, ki krasijo »promenado« ob potoku. Zgodnje poletje je vasi pod hribom Bočje prelepo.
Pitna voda je na voljo vsakemu obiskovalcu, za kaj več (domač cviček in pristne jedi) pa poskrbita naši priznani gostilni (Gostilna Gadova peč, Turistična kmetija Hribar) in bar Jeruzalem.
Enourni ogled vasi lahko nadaljujete po številnih pohodniških in kolesarskih poteh, svoje telo pa nahranite v mnogih zidanicah in hramih, ki nudijo pogled na celotno krško polje in seveda najboljše vino »od zida«. Poleti se lahko ohladite v bližnji Krki, pozimi pa (ob pravi snežni odeji) se sankate na Planini.

Vodenje          Izleti          Rekreacija