Zanimivosti kraja

Iz narave:

Podbočje in njegova okolica sta obdarovana s lepo naravno kuliso polj, travnikov, reke Krke in številnih potočkov. V zaledju pa vinske gorice in hribovje Gorjanci. Ponujajo se številne razgledne točke, najvišja je na Planini, na višini 800 metrov.

 

Iz stavbarstva:

Gotovo je najbolj zanimiv podboški trg. Obkrožajo ga cerkev Sv. križa, naša farna cerkev, kulturni dom, župnijski dom, ob njem stoji vaška lipa, obe gostilni, na sredini pa kraljuje kip leva. Le streljaj stran je gasilski dom in obe zgradbi osnovnih šol. Po hribčkih v okolici pa najdete nešteto hramov, zidanic, kleti in tudi novejših vikendov.

 

O cerkvah:

Poleg farne cerkve sv. križa je v okolici tudi nekaj manjših podružničnih cerkva. Sv. Miklavž v Gradcu, sv. Peter in Pavel v Velikem Mraševu, sv. Katarina Sinajska na Frlugi in kapela Lurške Matere Božje v Malem Mraševu. Ob poteh in stezah pa najdete še veliko drugih nabožnih znamenj.

 

Iz kulinarike:

Od nekdaj se je tukaj skromno, a dobro jedlo. Polja so dajala pridelke, v vinogradih je zorelo grozdje, pujski, kure, krave… Vse je imelo svoj pomen v gospodarstvu in v prehrani. Ena lokalnih posebnosti pa je “Cop na lop”, enostaven sirov kolač.

 

Iz narečja:

Da se boste lažje sporazumeli z domačini si oglejte slovar.