Na trg pod levjo šapo

Objavil podboc64 dne

Člani Turističnega društva Podbočje smo v soboto, 17. julija 2021, gostili klepet o turističnih spominkih. V 100 let stari stavbi Kulturnega doma Podbočje smo spletli pogovor z zaslužnim prof. dr. Janezom Bogatajem ter strokovnjakom za promocijo turizma na tujih trgih Gorazdom Skrtom, direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenko Černelič Krošelj in člani turističnega podmladka OŠ Podbočje z mentorico Suzano Čuš.
Glavni krivec za tako srečanje je bil podboški cegu; septembra leta 2020 je bil spominek razglašen za zmagovalca za najboljše/najprestižnejše kulinarične in gastronomske spominke. Prejel je zlato priznanje: kulinarični in gastronomski spominek v letu 2019. Tekmovanje je potekalo v Kuopiu na Finskem 10. septembra 2020 pod okriljem ERG (European Region of Gastronomy). Zmagovalni kulinarični spominek je prejel uradni certifikat IGCAT (International Institute of Gastronomy Culture Arts and Tourism) in je mednarodno prepoznaven v posebnem odseku na spletni strani IGCAT.

Več kot 60 obiskovalcev je prisluhnilo zanimivim besedam in komentarjem dr. Janeza Bogataja, ki je poudaril, da nikoli ne smemo kopirati, temveč kapirati. Pohvalil je originalno poimenovanje loncenosca in nasmejal dvorano, ko je opozoril na to, da si bodo tujci ob besedi gotovo polomili jezik. In seveda natresel še polno zanimivosti iz svojih dolgoletnih izkušenj na področju turističnih spominkov. Gorazd Skrt je povzel svoje delo promotorja slovenskega turizma v Milanu in dejal, da je potrebno vedno verjeti v svojo zgodbo in se ne ustrašiti. Tudi ko gre za dilemo: golaž ali vampi. On bi vedno izbral izziv; vampe.
Alenka Černelič Krošelj je prisotnim dejala, da je Posavski muzej Brežice prepoznal zanimivost loncenosca in ga uvrstil na prodajne police, kjer je bil dolgo časa prodajni hit. (op. Loncenosec lahko kupite tudi v TIC Kostanjevica na Krki). Poudarila je pomen povezovanja muzeja z okolico, v kateri le ta deluje, možnost raziskovanja in sodelovanja. Pri Podboškem ceglu pa je izpostavila dejstvo, da je spominek dober tudi zaradi avtentičnosti zgodbe, ki jo nosi.

Druženje smo začeli in končali s člani turističnega podmladka na OŠ Podbočje. Predstavili so nam najzanimivejše naloge, ki so jih v 10 letih pripravili v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava in dokazali, da se vedno najdejo ideje, ki so vredne njihove pozornosti. Mentorica Suzana Čuš pa je ob koncu povzela, da otroci na tak način spoznavajo svoje okolje v povsem drugi luči, so nanj ponosni in da s takimi projekti še bolj osmislijo cilje iz učnega načrta.

Zaključili smo s kozarcem cvička, ko so ga priskrbeli v Vinogradniškem društvu Podbočje in okusili sirov in jabolčni štrudelj izpod rok članic Aktiva kmečkih žena Podbočje.
Posebno mesto v pogostitvi pa je imela tradicionalna jed cop na lop, ki jo je za obiskovalce spekla domačina Alenka Baznik. Žal ni ostal niti en kos.
Na prenovljenem odru Kulturnega doma smo članice društva uredile prodajni salon turističnih spominkov Podbočja, obiskovalci so si predmete z zanimanjem ogledali in marsikaterega tudi odnesli domov. Razglednice Podbočja bodo v teh dneh potovale po vsej Sloveniji.
Med predmeti na odru pa sta se našla tudi dva, ki nista turistična spominka, sta pa spominka turistov! Ker ne najdemo lastnice rdečega modrca in lastnika strganih gat, naprošamo, da po pozabljene predmete prideta v soboto, 24. julija 2021, na trg pod levjo šapo (ko bo dišalo po vampih, ko se bo slišalo kovanje in ko bo vesela in nepozabna otvoritev novega trga).

TD Podbočje

FOTO: Posavski muzej Brežice


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja